Taniec z teraźniejszością. Sztuka miejska w Afryce

Album fotograficzny autorstwa Karoliny Marcinkowskiej to

136 zdjęć autorskich, zebranych w albumie pod hasłem sztuki miejskiej, pochodzących z Etiopii, Mali, Ghany, Burkina Faso, Senegalu, Madagaskaru, Maroka, Tunezji, RPA i Kenii.

Zdjęcia przedstawiają szyldy zakładów fryzjerskich, krawieckich, piekarni, restauracji, sklepów usługowych, sal video i kin. Niektóre są przykładami reklamy społecznej, na innych znalazły się znaki ostrzegawcze i wizerunki malowanych pojazdów: od autobusów i łodzi po ryksze i wózki do sprzedaży lodów. Wszystkie zostały wykonane w latach 2004-2011 w miejscach, w których pracowałam (Ghana, Kenia, RPA), prowadziłam badania terenowe (Madagaskar) bądź po prostu podróżowałam (Maroko, Tunezja, Etiopia, Burkina Faso, Mali).

Każde zdjęcie poprzedzone było moim zachwytem, wzruszeniem, zaskoczeniem. Robiłam je spokojnie, po zatrzymaniu się i dokładnym przyjrzeniu się obiektowi fascynacji (nierzadko ku zdumieniu przechodniów) bądź wręcz przeciwnie: w pośpiechu, w drodze, wychylając się z pędzącego autobusu. W chaosie miejskim szyldy muszą się wyróżniać, przykuwać wzrok, być czytelne i widoczne, podążać za najnowszymi trendami w modzie, a nawet je wyprzedzać. Miasto mówi własnym językiem obrazów: są one świadectwem wpływów kulturowych, odzwierciedleniem metamorfozy tradycyjnych pojęć i wartości. Ukryte są w nich też marzenia: zarówno ich twórców, jak i odbiorców.

Album w żadnym stopniu nie wyczerpuje tematu: sztuka miejska jest z zasady efemeryczna, dynamiczna i zmienna. Na szczęście niemożliwe byłoby /zamrożenie/ - nawet w formie zdjęć - tego żywiołu. Tak właśnie postrzegam miasto - szczególnie w Afryce - i mam nadzieję, że atmosfera wybranych przeze mnie zdjęć choć trochę przybliży /taneczny/ aspekt estetyki afrykańskich miast. Zachęcam więc do tańca w tym wiecznie migoczącym, zmieniającym się i żywiołowym układzie kolorów, kształtów i kreatywnych rozwiązań estetycznych, spotykanych przeze mnie w różnych krajach Afryki: od Maroka po Madagaskar.

Z dumą informujemy, że projekt Fundacji ARTE pt. "Taniec z teraźniejszością. Sztuka miejska w Afryce" zdobył już patronat trzech instytucji/grup: Wydawnictwa Semper, Stowarzyszenia zrzeszającego architektów "Młodzi Architekci" oraz portalu Fotoedytorzy.pl

Fundacja ARTE realizowała do tej pory projektu edukacyjne i artystyczne, m.in. dotyczące urban art - publikacja niniejszego albumu stanowiłaby początek działalności wydawniczej Fundacji ARTE, zgodnie z zapisem w statusie. Fundacja ARTE przeznaczy część książek na prezenty dla osób wspierających projekt, natomiast pozostałe będą rozpowszechniane bezpłatnie przez Fundację w księgarniach, innych fundacjach i stowarzyszeniach, szkołach, itp.

Zakładany koszt realizacji projektu wynosi 15 110 zł (obejmuje druk książki, opłaty za realizację i wysyłkę prezentów).

Pełna specyfikacja techniczna oraz opis zawartości albumu znajduje się na stronie projektu:

BĘDZIEMY NIEZMIERNIE WDZIĘCZNI ZA POPARCIE INICJATYWY FUNDACJI ARTE !

Karolina Marcinkowska
Fundacja ARTE