Pod podszewką świata - performance Anny Pozzali.
THE SKIN OF THE WORLD

Działanie artystyczne zaproponowane przez włoską artystkę Annę Pozzali łączy ludzi - symbolicznie i dosłownie - poprzez zaproszenie ich do współtworzenia tkaniny-patchworku. Tkanina będzie złożona z fragmentów pochodzących z miejsca pochodzenia uczestników spotkania: prosimy o przyniesienie własnych skrawków materiałów tak, aby stały się one częścią wspólnego dzieła!

Sens tego efemerycznego wydarzenia / performance’u, polega nie tyle na jego efekcie końcowym, ile na samym procesie tworzenia. Proces szycia, bogaty w znaczenia zarówno symboliczne, jak i artystyczne - „łączenie” różnych życiorysów, kultur, estetyk, doświadczeń - zostanie potraktowany jako pretekst do dyskusji na temat wielokulturowości. Wypowiedzi gości staną się częścią filmu wieńczącego wydarzenie. Goście zostaną ponadto zaproszeni do chwilowej wymiany swoich ubrań na czas wydarzenia.

Do aktywnego uczestnictwa w tworzeniu tkaniny zaproszone są w szczególności cudzoziemki w rożnych wieku, ale mile widziane będą także Polki i Polacy, osoby zainteresowane projektem, młodzież i dzieci: jednym słowem wszyscy mieszkańcy Warszawy.

Kontakt do artystki Anny Pozzali / annapozzali@yahoo.it / +48 537039333

Organizator:  Fundacja ARTE, www.fundacja-arte.pl / karolina.marcinkowska@fundacja-arte.pl / 022 891 01 62