Stalowa Wola - Miasto Komiksów V edycja.

Fundacja ARTE ma zaszczyt patronować wydarzeniu pt. „Stalowa Wola - Miasto Komiksów V edycja” - projektowi edukacyjnemu skupiającemu się wokół tematu sztuki komiksowej. Działania realizowane w jego ramach mają charakter interdyscyplinarny i łączą w sobie warsztaty plastyczno-graficzne, instalacje, happeningi oraz akcje edukacyjne.

Projekt składa się z trzech etapów:
  • ogłoszenia ogólnopolskiego konkursu na komiks na zadany temat,
  • wyboru 15 najlepszych prac oraz
  • zaproszenia zwycięzców na tygodniowe warsztaty komiksowe pod okiem profesjonalistów (rysowników, scenarzystów i teoretyków komiksu).
Powstałe prace eksponowane są później w przestrzeni miasta w formie billboardów, wystaw, instalacji itp. Ten etap zwykle połączony jest z eventem edukacyjnym, spotkaniami komiksowymi, projekcjami filmów i innymi wydarzeniami przybliżającymi świat komiksów i jego bohaterów. „Młoda sztuka”, wychodzi poza mury muzeów, domów kultury czy galerii.

Głównym celem projektu „Stalowa Wola – Miasto Komiksów” jest „zaczarowanie” rzeczywistości za pomocą komiksu i stworzenie niezwykłych historii inspirowanych zwykłymi, istniejącymi realnie miejscami rodzinnego miasta, a jednocześnie stworzenie młodym ludziom możliwości twórczego i kreatywnego spędzania wolnego czasu. Projekt ma również na celu podkreślenie faktu, że komiks posiada nie tylko charakter rozrywkowy, jak myśli jeszcze duża część polskiego społeczeństwa, ale także walor edukacyjny i wychowawczy.

Szczegółowe informacje dotyczące wydarzenia, regulamin konkursu oraz formularze zgłoszeniowe znajdują się na stronie www.miasto-komiksow.pl