Historia Woli słowem zapisana. Cykl prelekcji o osobistościach i rodzinach wolskich

HISTORIA WOLI SŁOWEM ZAPISANA

Cykl prelekcji o osobistościach i rodzinach wolskich

To druga, realizowana we współpracy z Dzielnicą Wola m. st. Warszawy odsłona dobrze Wam znanego projektu, prowadzonego w roku ubiegłym przez naszego partnera - FUNDACJĘ HEREDITAS

Projekt Historia Woli słowem zapisana wpisuje się w rozpoczęte dn. 08 kwietnia br. dzielnicowe obchody okrągłego jubileuszu setnej rocznicy przyłączenia Woli i jej terenów - Wielkiej Woli, Koła i Czystego w granice administracyjne Warszawy. Miejsca te, powiększając obszar stolicy o ponad 8 tys. hektarów, mocno ją uatrakcyjniły i nadały niepowtarzalny, wielokulturowy charakter. Wraz z nowymi terenami, Warszawa zyskała znane na całym świecie zaplecze przemysłowe w postaci fabryk: Lilpop, Rau, Loewenstein czy Fabrykę Maszyn Gerlach i Pulst, a liczba jej ludności wzrosła o dodatkowe 100 tys. mieszkańców.

Przyłączając się do uroczystehgo świętowania, już dziś mamy zaszczyt zaprosić wszystkich mieszkańców Woli, miłośników historii i tradycji Dzielnicy, jak również społeczność Warszawy do udziału w licznych atrakcjach, przygotowanych specjanie dla uczczenia 100 rocznicy Woli w Warszawie. W bogatym programie aktywności przewidzieliśmy m.in.:

• liczne prelekcje (prowadzone przez cenionych i lubianych przez Was przewodników PTTK, zrzeszonych w Sekcji Miłośników Warszawy i Mazowsza) prezentujące sylwetki osób znanych i zasłużonych dla Dzielnicy Wola
  • spacer przewodnicki, połączony z elementami przestrzennej gry miejskiej
  • cykl warsztatów "Wolskie pamiętniki" - będący sentymentalną podróżą do czasów młodości i wspomnieniem pięknych, wolskich chwil z lat minionych - kierowane do wolskich seniorów
  • cykl warsztatów "Wola z przyszłości" - prezentujący przyszłościową wizję nowoczesnej Dzielnicy Wola, widzianej oczyma młodzieży

Historia Woli słowem zapisana to projekt otwarty na wszystkich, a udział w zaplanowanych aktywnościach jest całkowicie bezpłatny. Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowym harmonogramem projektu oraz ulotką promocyjną: POBIERZ ULOTKĘ.